Neviditelný vizuální smog verze 2017

19. 07. 2017 13:29:00
Předpokládám, že nejsem sám, ale tohle je věc, co mi dokáže pocuchat nervy. Dokonce mě to občas i vytočí - "Ježiš, fuj, to je tak hnusný a trapný, proč musim stát vedle takhle debilní reklamy?!"
Dřív mi to tolik nevadilo, ale teď mě to drtí víc a víc. A je to z části i tím, že je to prostě každým rokem horší. Což je logický, protože když se daří ekonomice, tak jsou peníze na marketing. A peníze na marketing = reklama všude. Ale za jakou cenu?

Přijde mi nefér, že když si zaplatim lístek na vlak, tak kvůli tomu musim zhlídnout milion reklam. Nejedu zadarmo, abych to tim měl vykoupený a stejně čumim na plakáty na všech dveřích, sedačkách, záchodech, odpadkových koších, na každým peróně 8x, všude. Zoufalý kopie muzikálů, devadesátkový reklamy na Balakryl, operátoři, co si neviděj do huby, lichváři, uslintanej sexismus, developeři, vysmátej slovenskej estébák... Na každý lampě, na každým baráku, na každý fasádě. Všude hnusnej vizuální smog.

Navíc pro člověka v Praze prakticky bez významu, protože oko už je prostě proti drtivý většině imunní (pokud ti to nenacpou před oči tak, že nemůžeš uhnout).

Na západě od nás neviděno, nemyslitelný, ani by to nikoho nenapadlo. Tady ale neni problém narvat billboardy i k cyklostezkám u Vltavy. Je to únavný, depresivní a předevšim nízký, že se smí všechno oblepit bannerem s nevkusnym nápisem a hnusnym logem. Důsledek nekompetentních lidí nejen na stavebních odborech, kde prostě dávaj přednost penězům před "kulturou". Nikomu to nevadí, nikdo za to nikoho netrestá, prostě si každej (většinou) může dělat, co chce, nemáme na to vyhlášky. A ony by ty vyhlášky nejspíš ani nepomohly, protože v Rakousku si nikdo nenalepí na barák křiklavý billboard na prodejce bazénů, i když by taky mohl. Je to jen další z mnoha bodů, kvůli kterým jsme a budeme vždycky víc ta východní Evropa - takový ty matláci, kterým se občas něco povede, ale dohromady všechny tyhle "detaily" jsou jen neustálým potvrzováním toho, že jako stát prostě na úrovni nejsme. Celospolečenskej problém, na kterej asi ani neexistuje žádnej rychlolék.

Snad jen lepší úroveň našeho upadajícího školství a jeho důrazný apel na společenský problémy. Z toho se asi to všechno odráží. Uboze placený učitelé učí na mrzký úrovni žáky, co z nich maj srandu a pak vyrostou a nechápou (a věřím, že se jim to pak už ani nedá vysvětlit), co je špatnýho na tom, dát si na plot plachtu 2 x 10 metrů s nápisem "PŮJČKY IHNED TEL. 606606606", když za to přece dostane každej měsíc od nájemníka toho prostoru dvě kila v cashi.

A že když chceme, tak to umíme, že jsme přeci například na špici ve třídění odpadu? Kecy, tam jsme jen kvůli tomu, že si chcem ušetřit místo ve svý popelnici.

Snad už to těm dalším jedno nebude a snad ani nebudou chápat, proč jsme se dobrovolně zavrtali do takovýho balastu. Mít devadesátkový Nike triko s fajfkou přes celý břicho je braný za faux pas, ale mít oblepenej barák, ulice a ploty je ok. Možná se to za dvacet let taky změní, nebo se za chvíli udusíme ve víru poutačů na výhodný nabídky, akce, slevy. A až se budeme dusit, tak se budeme držet hajzlu, na kterym bude napsáno "seďte raději na kvalitních židlých z XXL Lutz" a podlaha bude z lina potištěnýho Vocílkovým balením grilovacích klobás dnes jen za 22,90.

A na piedestalu tý velký mozaiky, kterou může tvořit dál třeba i komunikace s úřady, úroveň výrobků v obchodech, naše silnice a milion dalších věcí, stojí ten tlustej zpocenej Zeman a celýmu tomu vládne. A kdo jako jinej?! Vždyť to vlastně celý dokonale odráží, tak co.
Autor: Tomáš Tenkrát | středa 19.7.2017 13:29 | karma článku: 14.14 | přečteno: 436x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 217 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 141 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 254 | Diskuse
Počet článků 9 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1642
Jediná jistota je prach a písek z věčných dun.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...